Cum cumpăr un tablou?
Mic ghid de alegere a unei picturi
Atunci când vine vorba despre a achiziționa o lucrare de artă, cei mai mulți dintre potențialii cumpărători pornesc de la premisa că arta este strict pentru inițiați sau pentru colecționari. Ei bine, există, desigur, o diferență între a cumpăra artă pur și simplu și a colecționa lucrări de artă, însă numitorul comun rămâne în ambele cazuri valoarea estetică a operei, precum și judecata estetică a cumpărătorului. Deoarece achiziționarea tablourilor ridică în general numeroase întrebări colecționarilor tineri sau cel puțin colecționarilor aflați la început de drum, ne-am propus să răspundem celor mai frecvente întrebări cu privire la implicațiile unor astfel de achiziții. Oricât de mult am fi expuși scenei de artă vizuală, artiștii și lucrările de artă sunt supuse transformării, iar asta se datorează schimbărilor sociale, politice, culturale. Așadar, cum alegem o pictură?
Cine cumpără artă și de ce?
De cele mai multe ori, cumpărăm artă pentru că ne place, implicit ne trezește anumite sentimente plăcute. Alteori, achiziționăm artă având la baza alegerii dorința de a investi în ceva de valoare, deși orice operă achiziționată reprezintă o investiție. Valoarea unei lucrări de artă nu crește sau scade odată cu piața. În plus, de cele mai multe ori cumpărăm artă pur și simplu fiindcă dorim să armonizăm cu obiecte decorative originale mediul în care locuim sau în care lucrăm.
Colecționarii sunt mult mai selectivi în alegerea unei opere de artă, dar aceștia au mai ales un obiectiv precis, pentru atingerea căruia contează perioada în care a fost creată lucrarea, stilul, genul, emergența artistului etc. Progresul artistului este întotdeauna reflectat în arta sa, iar pentru un colecționar contează acest factor. În schimb, pentru un iubitor de artă care nu își face neapărat un scop din a crea o colecție, arta este despre ceea ce îi face plăcere în viața de zi cu zi, prin simplul fapt că o lucrare de artă reușește să completeze designul încăperii în care urmează să fie expusă și să transmită în același timp anumite impulsuri emoționale celui care o privește.
Cum încep o colecție de picturi?
Dacă ești interesat să începi o colecție de picturi, primul pas este să deslușești de ce și cum creezi, până la urmă, colecția. Oricât de intimidantă pare de la distanță lumea artei, aceasta este tot atât de demnă de explorat. Achiziționarea unui tablou presupune explorarea universului intim al artistului, dar și descoperirea propriului imaginar și a experienței estetice facilitate de interacțiunea cu o pictură. În legătură cu întrebarea Cum încep o colecție de tablouri?, primul pas este definirea bugetului și a scopului pentru care îți dorești asta.
Dacă ești la prima ta achiziție, ia în considerare certificatele de autenticitate, puse de galerii la dispoziția cumpărătorilor. Explorează ceea ce îți place, fără a ignora îndrumarea galeriștilor, fondată pe gustul estetic educat și continuu modificat din punct de vedere valoric de starea pieței de artă. De asemenea, calitatea unei picturi va fi reflectată inclusiv de condițiile de păstrare, astfel că o eventuală deteriorare a lucrării va fi vizibilă și va afecta nu doar calitatea estetică, ci și valoarea picturii.
Cum știu ce tablouri îmi plac?
În primul rând, arta vizuală nu necesită la bază decât activarea propriilor gusturi, care ulterior pot fi educate. Rezonezi cu tonurile calde sau reci? Cu arta abstractă sau figurativă? Acestea sunt cele dintâi criterii care te pot ghida în alegerea unui tablou, asta după ce ești atent la reacțiile declanșate odată ce interacționezi cu pictura respectivă.
Apoi, dacă dorești să achiziționezi un tablou, care nu doar că îți place, dar vrei să îi și crească valoarea în timp, te poți consulta oricând cu galeriști, curatori și artiști pentru a lua pulsul pieței de artă. Tot astfel poți descoperi artiștii aflați la început de drum sau artiștii consacrați. Totuși, chiar dacă artiștii consacrați au deja o cotă, lucrările lor vor fi oricum greu de convertit imediat în bani cash în cazul în care dorești să reintroduci la un moment dat lucrările în circuitul pieței de artă. În curând, pe blogul Moosa, vom vorbi și despre rolul galeriștilor în ceea ce privește selecția lucrărilor de artă. Abonează-te la newsletterul Moosa ca să nu ratezi noul articol.
Moosa, de pildă, oferă ședințe de consultație înainte de achiziționarea unei picturi create de artiștii promovați de galeria online (la cerere). Tablourile pot fi vizionate inițial prin intermediul canalelor care pun la dispoziție apeluri video live, iar în funcție de localitatea în care se află fizic tablourile, o vizionare înainte de achiziționare este de asemenea posibilă, galeria noastră facilitând deopotrivă întâlniri cu artiștii, odată ce completezi formularul de contact. Arta nu se demodează, și chiar dacă îți schimbi preferințele, o operă de artă va avea mereu un public apreciativ, care pornește de la calitatea tehnicii, a artistului etc.
Cât costă un tablou?
În funcție de bugetul alocat, poți achiziționa artă creată de artiști tineri, care încă nu au o cotă mare pe piața de artă sau artă creată de cei consacrați, ale căror lucrări sunt în continuă creștere din punct de vedere al valorii.
Materialele folosite în crearea lucrărilor reprezintă și ele un factor care decide valoarea lucrării: o lucrare de grafică va avea oricând un preț mai scăzut decât un tablou realizat în ulei, iar asta fiindcă la măiestria artistului se adaugă prețul materialelor utilizate și perisabilitatea lor. De asemenea, pictura în acrilic reflectă un timp de lucru mai scurt decât presupune tehnica picturii în ulei, iar acest aspect este vizibil adesea și în prețul final al lucrării. La acestea se adaugă costul ramelor și al suportului (pânză, carton etc.) pe care este prezentată varianta finală a tabloului.
De asemenea, trebuie să iei în considerare dacă îți permiți inclusiv întreținerea picturilor. Arta contemporană nu necesită în genere aceeași întreținere obligatorie pe care o implică lucrările cu vechime, regăsite în colecțiile muzeelor, unde frecvența restaurării, prezervarea ramelor, a pânzei și alte astfel de artificii fac ca valoarea lucrării să depindă constant de atenția acordată conservării sale. În principiu, picturile în ulei, acrilic sau tehnici mixte trebuie ferite de umezeală, de schimbări bruște de temperatură și necesită poziționarea pe șevalet sau perete, astfel încât să nu li se modifice cu ușurință forma. În funcție de cât de des se acumulează praful în spațiul de expunere, acesta poate fi îndepărtat cu un pămătuf moale, niciodată cu mâna, iar dacă pictura este înrămată, rama va fi ștearsă cu substanțele potrivite, în funcție de materialul din care este realizată, luând în considerare dacă este acoperită cu sticlă etc.
Oricât de complicată pare inițial îngrijirea unui tablou, prezența unei picturi în casă, birou sau alte spații interioare nu necesită aproape niciun efort, câtă vreme aceasta nu suferă din cauza unor schimbări bruște de temperatură.
Cum evoluează valoarea unui tablou?
De-a lungul timpului, cel mai adesea, prețul unui tablou crește. Calitatea unei opere de artă este determinată în special de recunoașterea artistului pe piața de artă, motiv pentru care prețul acesteia mai degrabă va crește odată cu trecerea timpului. Diferența dintre colecționar și cumpărătorul ocazional este bagajul de cunoștințe în ceea ce privește pulsul scenei de artă vizuală, însă în ambele tipuri de achiziție opera de artă achiziționată poate deveni din ce în ce mai valoroasă.
Valorii sociale și culturale a lucrării, evidențiate prin mesajul picturii sau direct prin mesajul emis de artist într-o serie de picturi abia lansată, se adaugă adesea valoarea financiară, respectiv reputația în continuă transformare a artistului, care este modelată de temele populare pe piața de artă din prezent, dar care și modelează, la rândul ei, contextul cultural.
Poți cumpăra lucrări de artă de la artiști tineri, cărora nu le va crește neapărat cota, chiar dacă sunt reprezentați de galeria potrivită. Nu poți anticipa fluctuațiile de valoare financiară ale unei lucrări de artă, fiindcă aceasta depinde de mai mulți factori, în principal temporale. Sfatul Moosa este să iei pulsul pieței de artă, dar fără a ignora activitatea artiștilor mai puțin promovați de galeriile de artă. Experimentează scena artistică, fie că este vorba despre tehnici clasice, fie că este despre înțelegerea imageriei artistice influențate de noile tehnologii și de mediul virtual. Cumpără un tablou pentru că îți place, indiferent dacă acesta corespunde tehnicilor clasice sau actuale.
De ce să cumpăr pictură contemporană de la artiști români?
A achiziționa artă contemporană de la pictori români presupune întâi de toate susținerea artiștilor din regiunea ta. Piața de artă poate părea mică, influențată constant de preferințele dealerilor de artă, însă arta contemporană, indiferent de mediile de expresie, este și din ce în ce mai accesibilă publicului. Un bun cultural precum opera de artă depinde de preferințe raționalizate, dar în același timp alegerile sunt determinate de gusturile fixate al cumpărătorului și de prețul pe care și-l permite.
Atunci când cumpărăm artă locală susținem în primul rând artiștii din zona în care trăim și astfel creștem economia și valoarea lucrărilor pe piața de artă locală. Apoi, beneficiem de prețuri accesibile, care se adresează tocmai celor din regiunea din care provin artiștii. Inclusiv costurile de transport favorizează achiziționarea lor, în cazul Moosa transportul fiind gratuit, la nivel național, prin intermediul unei companii de curierat, care asigură servicii specializate, adaptate transportului de obiecte sensibile și de valoare.
Posibilitatea de a interacționa cu artistul poate lămuri inclusiv nedumeririle cu privire la subiectul, tehnica sau chiar prețul lucrării, ceea ce face ca tranzacția să fie sigură și în acord cu cerințele cumpărătorului. Mai simplu spus, e mai accesibil să controlezi unde a fost expusă lucrarea, factorii care au decis prețul, dar și modul în care a fost primită lucrarea sau expoziția artistului printre critici.
Achiziționarea online a unui tablou e sigură?
Când achiziționăm un tablou, adesea interacționăm cu lucrarea altfel decât în mediul virtual: în galerii, muzee etc. Totuși, instrumentele puse la dispoziție în mediul online, precum fotografii de calitate, tururi virtuale ale expozițiilor, chiar realitatea augmentată reușesc să ofere o perspectivă veridică asupra operelor de artă pe care dorim să le cumpărăm.
În prezent, multe galerii de artă funcționează preponderent online, sunt validate de public și de specialiști, ba chiar reprezintă cu succes și încredere artiști contemporani și oferă certificate de autenticitate la achiziționarea lucrărilor.
Să cumperi online artă este în general o variantă sigură, în special fiindcă artiștii sunt ușor de contactat pentru verificarea autenticității lucrărilor, iar dacă tranzacția este realizată prin intermediari, atunci aceștia pot fi, la rândul lor, verificați dacă evaluează corect cota artistului și prețul lucrării, totul în această privință fiind public în momentul de față. Moosa garantează transport sigur prin colaborarea cu firme sigure de transport, dar cumpărătorul are totodată posibilitatea de a returna tabloul achiziționat în termen de 14 zile de la momentul intrării în posesia lucrării de artă. În interiorul acestui termen cumpărătorul nu este ținut să justifice în vreun fel decizia de retragere, iar acesta nu va suporta alte cheltuieli suplimentare, exceptând contravaloarea cheltuielilor de returnare (de ex. transportul). Multe galerii sau artiști nereprezentați de galerii oferă posibilitatea de a returna lucrarea în cazul în care crezi că aceasta nu se potrivește așteptărilor tale.
După ce ai hotărât ce fel de picturi preferi, fie consultându-te cu galeriști, fie căutând liber, online, poți afla care este motivul pentru care dorești să cumperi un tablou.
- Stabilește bugetul de care dispui.
- Moosa te poate îndruma atât în privința artiștilor pe care îi reprezintă, cât și în privința tehnicii în care au fost realizate picturile, astfel încât să alegi ceea ce se potrivește gusturilor tale, ambientului, dar și planurilor de creștere a valorii tabloului, în timp, pe piața de artă.
- Prima ta achiziție poate însemna începutul unei colecții de artă.
- Contactează-ne pentru a-ți oferi servicii complete în procesul de achiziționare a operelor de artă: consultanță astfel încât la baza alegerii tale să fie o viziune cât mai informată, transport sigur, eficient și gratuit al lucrărilor.
Așadar, poți începe să cumperi artă pentru că îți place lucrarea unui artist și fiindcă valoarea acesteia reprezintă o investiție. O colecție de picturi începe cu achiziționarea primului tablou, iar bugetul și preferințele care stau la baza acestei alegeri vor determina totodată evoluția valorii pe care o are lucrarea pe piața de artă. Cumpărând arta locală, provenită de la artiști români tineri sau consacrați, vei participa nu numai la creșterea economiei și valorii lucrărilor, ci și la încurajarea unui schimb corect și eficient: achiziționarea prin intermediari validați de public, care reprezintă cu succes artiștii contemporani.
Înainte de a achiziționa un tablou și de a te consulta cu specialiștii din sectorul artei vizuale, află ce presupune vizitarea unei expoziții de artă.
Abonându-te la newsletterul Moosa vei fi la curent cu activitatea artiștilor și cu răspunsurile la întrebările pe care le ridică universul artistic.